Mooi wark van stagiair Mart

“Ik kan hier mooi kijken wat er te koop is.”

Voor het interview wordt ‘ie uit één van z’n favoriete bezigheden gehaald: slopen. Stagiair Mart: “Met Henkie en Naut ben ik twee appartementen in het dorp aan het strippen, daar komen een computerbedrijf en appartementen in. Mooi lichamelijk werk, daar kan ik m’n energie een beetje in kwijt.” Met een lach vervolgt hij: “En mooi da’j wat af mag brekken, dat mag ik thuus niet.”

Je kunt alle kanten op
De 16-jarige Mart uit Lichtenvoorde zit in het vierde jaar van het Pronova Praktijkonderwijs richting Groen en Bouw. In zijn vijfde en laatste jaar moet hij straks kiezen in welke richting hij verder wil. Mart: “Ik weet het nog niet. Eerst maar eens kijken. Hier bij Frielink kun je alle kanten op. Handig, ik kan hier mooi kijken wat er te koop is” En dat doet hij fanatiek. Want naast stagiair is hij ook weekend- en vakantiekracht: “Mooi veel uurtjes maken en volop meedraaien!”


Aanpakken
Een rasechte aanpakker dus; het één met meer plezier dan ’t ander. Mart: “Als je het op z’n beloop laat gebeurt er niets, maar als je jezelf motiveert, krijg je veel voor elkaar. Onder toezicht mag ik op de kraan en af en toe op de plas op de shovel. Daarnaast mag ik straten, kloven, slopen, ontstoppen, grondwerken en helpen met tuinen aanleggen en onkruid plukken, maar dat laatste vind ik niet zo leuk. Straten en sloop vind ik tot nu toe het leukste. Maar als je lol met elkaar hebt, maakt ’t allemaal niet uit. De collega’s zijn hartstikke fijne kerels. En die vrouw is ook aardig.”

“Als je wil, kun je alles!”


En door
!
Het enthousiasme van Mart valt wel op. In februari stapte hij de les nog uit om ons op school te helpen slopen en deze zomer gaf hij op de zaak zelf een rondleiding aan alle leerlingen van het Pronova: “Ik kon mijn interesses laten zien, dat was leuk.” En hierna? “Ik heb nog een half jaar stage hier en daarna nog bij een ander bedrijf, misschien een keer op de bouw. Na het Pronova wil ik een BBL-opleiding doen op het Graafschap College; 4 dagen werken, 1 dag naar school. Want als je wil, kun je alles!”

Mooi; aan de slag!

    Scroll naar boven