Flexibiliteit in de regen
Carel: “Door de beperkte tijd tot verhuizing, wilden we dat iedereen zo snel mogelijk aan het werk kon. Dat vroeg om een stukje flexibiliteit van Frielink. Tussen de werkbussen van Wiggers-Nijenhuis door, gingen ze aan de slag met de buitenboel. Maar vanaf de eerste graaf-dag voor het zwembad is het niet meer gestopt met regenen.” Inge blikt terug: “Ik had zo te doen met die jongens, het kwam non stop met bakken uit de lucht. Maar elke ochtend stonden ze hier, knap hoor! Het zijn ook zulke leuke jongens, zó netjes! Natuurlijk in hoe ze het werk achterlaten, maar ook in mentaliteit; altijd even voorstellen, netjes een hand geven, allemaal even aardig. Ik had Sjoerd al gezegd dat hij daar een goeie neus voor heeft.”
Full monty multidiensten
Regen of geen regen; voor ons was het een machtig mooi project waar we met bijna al onze multidiensten aan de slag konden. Grondwerk, riolering, het zwembad, het tuinontwerp, de beplanting, het straatwerk, de robotmaaier en inmiddels ook het onderhoud van het geheel. Inge: “Een full monty project ja! Toen we het huis kochten was er niet echt een aangelegde tuin, dus vrijwel alles moest gebeuren.”
Meedenken bij ontwerp
Carel en Inge hadden zelf al volop ideeën voor hun droomtuin. Een groene plek waar ze vooral van willen genieten en niet te veel in willen werken. Op basis daarvan maakten we het ontwerp. Carel: “Dat doet Sjoerd heel erg goed, hij heeft goed geluisterd naar onze wensen en gaf het ook aan als dingen niet handig of mooi zouden zijn. Zo wilden we in verband met het onderhoud niet veel planten bij het huis, maar Sjoerd adviseerde dat wel te doen, omdat het anders zo’n steriel plaatje wordt. Jelmer kwam vervolgens met ideeën en adviezen voor beplanting en dacht ook fijn mee. Hij raadde de Hortensia’s die we wilden af in verband met hun waterbehoefte en stelde Prairy Garden op lavagrond voor, zodat je niet eindeloos bezig hoeft te zijn met onderhoud.”
“Als je elkaar vertrouwt, neem je van elkaar aan dat ‘t goed komt.”
Niet eindeloos heen en weer ouwehoeren
Carel: “We waren meteen heel blij met het ontwerp. Alleen op detailniveau hebben we wat dingen aangepast. Omdat we toen nog in Culemborg woonden, overlegden we veel online en via de telefoon. En dan is het wel fijn om niet eindeloos heen en weer te ouwehoeren. Waar we vandaan komen heb je bijna een jurist nodig voor goede afspraken. Hier geldt ‘a-j d’r een goed gevoel bij hebt, dan weet je dat je niet belazerd wordt. Van negativiteit hoef je hier nooit uit te gaan. Jullie doen goed werk met een bepaalde drive en goede intenties. Dan moet je er niet teveel over teuten en kun je het gewoon laten gaan. De jongens weten wat ze doen. Als je elkaar vertrouwt, neem je van elkaar aan dat ‘t goed komt. Zo gaat dat.”
Echt knap
In de stromende regen werd een deel van de heg eruit gehaald om via het achtergelegen weiland goed bij de plek van het zwembad te komen, het grondwerk voor het zwembad werd gedaan, de riolering met speciale afvoer werd aangelegd, een boom werd verplaatst, het gras werd gelegd, de bomen gesnoeid, de terrassen betegeld, planten geplant en meer. Inge: “De jongens stonden hier tot hun enkels in de modder, maar moet je kijken hoe strak ze het gras er toch in hebben gekregen. Echt knap, dik respect voor. Alles was prima geregeld. Ideaal, zo’n partij die alles in huis heeft!”
Connecties en samenwerken
Ook de onderlinge samenwerking met de aannemer en zwembadbouwer was puik voor elkaar. Inge: “Je kon zien dat ze vaker samenwerkten, ze waren allemaal goed op elkaar ingespeeld. Toen de leverancier van het zwembad hoorde dat Frielink het grondwerk deed, zei hij meteen dat hij daar blij mee was en dat ze het daar goed mee konden vinden. Dat is belangrijk, die contacten onderling. Dat bevordert de samenwerking en daar moet je je dan niet te veel in mengen.” Een andere mooie tip bleek die van Sjoerd over de Erfgoed Klusbrigade, vertelt Carel: “Dat zijn gepensioneerde heren die zich tot doel hebben gesteld om oude landschapselementen, duiventillen, putten en hekken weer tot leven te brengen. Ook het idee voor de gevelsteen die we dit weekend gaan inmetselen kwam bij hen vandaan. Fijn, al die lokale connecties!”
Woolds Volksfeest en Wim Hof
Terwijl de eerste sneeuw van het jaar her en der nog op de grond ligt, lopen we naar buiten om het resultaat in het echt te bekijken en wat foto’s te schieten. Uit de serieus ingelopen klompen van Carel blijkt dat het echtpaar al lekker ingeburgerd is. “Jazeker, we hebben buurt gemaakt, ons eerste Woolds Volksfeest meegemaakt en we praot ook al ’n zetje plat, al zal ’t soms ook per ongeluk Twents zijn.”, lacht Carel. En de eerste zomer in het zwembad? Inge: “We wilden eerst een seizoen meemaken om te bepalen of we er verwarming in wilden. Vanaf half april was het water een graad of 16 en na twee baantjes stevig doortrekken is dat best lekker. Tot half oktober konden we hier gewoon zwemmen!” Carel vult aan: “Oh, vandaag ook wel als we willen, de Wim Hof-methode is hartstikke goed voor de gezondheid!” Maar daar zijn de meningen wat over verdeeld.
Onderhouden wat we hebben aangelegd
Twee dagen na dit interview staat het eerste onderhouds-rondje van Frielink op het programma. Inge: “Ze komen heggen snoeien, bomen bijhouden, borders bijwerken en her en der een dood plantje vervangen. De rest doet de maai-robot met GPS-besturing die Gerben van Frielink heeft aangelegd. Dat is ook top gedaan trouwens.” Carel: “In Culemborg hadden we een kleinere tuin, maar veel meer werk. Hier in ’t Woold willen we genieten en na een vakantie niet meteen weer de tuin in om de achterstand weg te werken. Sjoerd heeft het zo bedacht en zo werkt het ook.”
High beer in ‘t Woold
Aan het eind van ons interview vragen we Carel en Inge of ze verder nog iets kwijt willen. En dat willen ze wel. Carel: “Ga vooral zo door. Jullie leveren geweldig werk, hebben een mooi team en als je belt is overal een oplossing voor. Jullie bewezen voor ons dat je gewoon op vertrouwen kunt werken en dat is superfijn.” Inge vult haar man aan: “We willen nog steeds een keer een high beer voor de jongens van Frielink en Nijhuis Wiggers organiseren. Lekker wat kroketjes erbij en samen borrelen. Iedereen heeft een stukje bijgedragen aan dit resultaat, dan is het ook wel eens leuk om het totaal te zien. Dat hebben ze nog tegoed, zet dat er maar in!” Datum volgt!